Majka i dijete

Prehrana u trudnoći i ADHD

Objavljeno 21.08.2016.

HealthDay

Istraživanje provedeno na King's College London ukazuje na vezu između nezdrave prehrane u trudnoći i veće učestalosti poremećaja pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD) kod djece.
Prehrana u trudnoći i ADHD
 

Prema novim nalazima, visok udio masti i šećera u prehrani trudnica može utjecati na funkciju gena po imenu IGF2, poznatog po važnoj ulozi u fetalnom razvoju dijelova mozga povezanih s ADHD-om.

Znanstvenici napominju kako nisu dokazali uzročno-posljedičnu vezu između prehrane u trudnoći i većeg rizika za ADHD kod djece.

Po njihovim riječima, prehrana u trudnoći je vjerojatno jedan od čimbenika koji mogu doprinijeti razvoju ovog poremećaja.

U novom istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 164 djece i njihovih majki, a rezultate je objavio Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(14)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.