Ostalo

Novac može potaknuti prestanak pušenja

Objavljeno 27.08.2016.

Reuters

Novi nalazi švicarskih znanstvenika ukazuju na učinkovitost financijskih poticaja osobama koje pokušavaju prestati pušiti.
Novac može potaknuti prestanak pušenja
 

Pokazalo se kako veće izglede za prestanak pušenja imaju osobe koje za to dobiju novac, posebno ako financijske poticaje nastave primati u ratama još 6 mjeseci nakon što ostave cigarete.

Na ovaj način se smanjuje i rizik za ponovni početak pušenja, pojašnjavaju istraživači u članku objavljenom u Journal of the American College of Cardiology.

Znanstvenici sa sveučilišta u Ženevi su za potrebe istraživanja pratili oko 800 ispitanika koji su za prestanak pušenja mogli primiti do 1600 franaka.

Nakon 6 mjeseci je od cigareta apstiniralo 36% ispitanika koji su primili novac i 6% ispitanika koji su kao pomoć u prestanku pušenja dobili samo savjete stručnjaka.

Sudionici istraživanja su bili prosječne dobi 32 godine, uz prosječno 15 godina "pušačkog staža".

Prije početka studije su pušili prosječno 16 cigareta dnevno.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(13)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.