Ostalo

Rizik pušenja za pacijente s ALS-om

Objavljeno 23.09.2016.

HealthDay

Pušenje je u novom istraživanju talijanskih znanstvenika povezano s povećanjem rizika za smrt pacijenata oboljelih od amiotrofične lateralne skleroze (ALS).
Rizik pušenja za pacijente s ALS-om
 

Brža progresija ALS-a je potvrđena na uzorku od 650 pacijenata kojima je dijagnoza postavljena između 2007. i 2011. godine.

ALS karakteriziraju oštećenja živčanih stanica u mozgu i kralježničnoj moždini ključnih za kontrolu mnogih vitalnih mišićnih funkcija, uključujući disanje, govor i gutanje.

The Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry je objavio kako su pušači s ALS-om živjeli prosječno još 21 mjesec nakon dijagnoze, u usporedbi s 27 mjeseci kod pacijenata koji su prestali pušiti.

Pacijenti koji nikad nisu pušili su živjeli prosječno 31 mjesec nakon dijagnoze ALS-a, dodaju istraživači sa sveučilišta u Torinu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(17)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.