Prehrana

Unos soli i rizik za smrt

Objavljeno 06.10.2016.

HealthDay

25-godišnje istraživanje provedeno na Harvardu povezuje pretjerani unos soli s povećanjem rizika za smrt, piše Journal of the American College of Cardiology.
Unos soli i rizik za smrt
 

Pokazalo se kako kod osoba koje dnevno konzumiraju oko 3000 miligrama soli (1,5 čajnu žličicu) svako povećanje dnevnog unosa soli za 1000 miligrama (oko pola čajne žličice) rizik za preuranjenu smrt povećava za prosječno 12%.

S druge strane, reduciranje pretjeranog unosa soli je povezano s 15% manjim rizikom za preuranjenu smrt.

Većina konzumirane soli je dio prerađene hrane, upozoravaju znanstvenici nakon analize podataka prikupljenih od oko 3200 ispitanika.

Ranije studije su već povezale smanjenje unosa soli sa snižavanjem krvnog tlaka i smanjenjem rizika za bolesti srca.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(18)
4.8 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.