Treća dob

Prevencija senilne makularne degeneracije

Objavljeno 23.10.2016.

HealthDay

Novi nalazi sugeriraju kako su mediteranska prehrana i konzumacija kofeina čimbenici koji mogu smanjiti rizik za senilnu makularnu degeneraciju, vodeći uzrok gubitak vida.
Prevencija senilne makularne degeneracije
 

Portugalski znanstvenici sa sveučilišta u Coimbri su za potrebe istraživanja pratili prehranu 883 osobe starije od 55 godina.

449 ispitanika je imalo senilnu makularnu degeneraciju.

U prosjeku su osobe koje su se najviše pridržavale mediteranskog načina prehrane imale 35% manji rizik za senilnu makularnu degeneraciju.

Najizraženiji pozitivan učinak je imala konzumacija voća.

Uz to, utvrđeno je kako osobe koje unose najviše kofeina također imaju manji rizik za senilnu makularnu degeneraciju.

Znanstvenici to objašnjavaju djelovanjem antioksidansa iz kave.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(20)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.