Ostalo

Učinak kave ovisi o genima

Objavljeno 24.10.2016.

HealthDay

Istraživanje provedeno u SAD bi moglo objasniti čega neke osobe mogu zaspati odmah nakon što popiju šalicu kave, dok drugima to ne polazi za rukom.
Učinak kave ovisi o genima
 

Prema nalazima znanstvenika s Northwestern University, uzrok tome je djelovanje gena koji utječu na prisutnost kemijskih spojeva prisutnih u krvi nakon konzumacije kofeina.

Neki geni su povezani s nižim razinama ovih kemijskih spojeva, što ukazuje na brži metabolizam kofeina.

Isti geni su već ranije povezani s povećanom sklonošću prema konzumaciji kave.

Kako piše stručni časopis Human Molecular Genetics, neki od gena izdvojenih u novom istraživanju su povezani i s metabolizmom glukoze i lipida.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od oko 10000 ispitanika europskog podrijetla.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(18)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.