Ostalo

Modificiranim komarcima protiv zika virusa

Objavljeno 27.10.2016.

BBC News

U Brazilu i Kolumbiji će početkom sljedeće godine u sklopu borbe protiv zike u okoliš biti pušteni milijuni komaraca namijenjeni zaustavljanju širenja ovog virusa.
Modificiranim komarcima protiv zika virusa
 

Komarci će biti zaraženi bakterijama iz roda Wolbachia koje otežavaju prijenos zika virusa s komaraca na ljude.

Ove bakterije su prisutne kod 60% vrsta kukaca u svijetu, no nisu opasne za ljude.

Obično se ne javljaju kod komaraca vrste Aedes aegypti koji su glavni uzročnici širenja zika virusa, no očekuje se kako će ih modificirani komarci parenjem proširiti i na potomstvo.

Projekt će stajati 18 milijuna američkih dolara, a financirat će ga međunarodna skupina donatora.

Očekuje se kako će ovaj pristup pružiti zaštitu i od chikungunye te denga groznice, bolesti koje su također prouzročene virusom kojeg prenose komarci.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(16)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.