Prehrana

Mediteranska prehrana štiti mozak

Objavljeno 06.01.2017.

HealthDay

Kod starijih osoba koje se pridržavaju mediteranskog načina prehrane se bilježi manje izraženo smanjenje volumena mozga karakteristično za odmaklu životnu dob, objavili su škotski znanstvenici.
Mediteranska prehrana štiti mozak
 

Istraživači s University of Edinburgh dodaju kako su ranije studije već povezale čestu konzumaciju voća, povrća, ribe i maslinovog ulja sa smanjenjem rizika za slabljenje kognitivnih sposobnosti i demenciju.

Prema njihovim nalazima, mediteranska prehrana može spriječiti 50% smanjenja volumena mozga do kojeg bi inače došlo zbog starenja.

Ovakav učinak mediteranske prehrane je moguće objasniti učinkom nekih namirnica na smanjenje rizika za upalne procese i oštećenja krvnih žila, čimbenika koji doprinose smanjenju volumena mozga.

Novo trogodišnje istraživanje je provedeno uz sudjelovanje oko 1000 osoba prosječne dobi 70 godina, a rezultate je objavio stručni časopis Neurology.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(10)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.