Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo. Prijavite se!

Ostalo

Visoka cijena pušenja

Objavljeno 11.01.2017.

Hina

Pušenje globalnu ekonomiju godišnje stoji više od bilijun dolara, a do 2030. će od posljedica uživanja u duhanu smrtno stradavati oko 8 milijuna ljudi godišnje, pokazalo je istraživanje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i američkog Državnog instituta za rak (NCI).
Visoka cijena pušenja

"Duhanska industrija proizvodi i na tržište izbacuje proizvode od kojih ranije umiru milijuni ljudi, koji predstavljaju velik trošak za kućanstvo, a mogli bi se potrošiti na obrazovanje i hranu te predstavljaju ogroman trošak za zdravstvenu zaštitu, zajednice i zemlje", kazao je zamjenik direktorice WHO-a, Oleg Chestnov.

U svijetu je danas 1,1 milijarda pušača, što znači da je svaki peti stanovnik našeg planeta stariji od 15 godina pušač, pokazalo je istraživanje dviju prestižnih institucija.

Svake godine od bolesti i oboljenja povezanih s pušenjem ili žvakanjem duhana umire 6 milijuna ljudi, a do 2030. ta bi se brojka, prema predviđanjima NCI-a i WHO-a mogla povećati na 8 milijuna.

Više od 80% pušača je iz zemalja s niskim i srednjim prihodima.

Zdravstveni stručnjaci tvrde da je duhan najveći globalni uzrok smrtnosti na koji se može utjecati i da bi politika smanjenja upotrebe duhana mogla imati velike pozitivne rezultate.

Kad bi svaka zemlja povećala porez na cigarete i odredila da on iznosi 0,80 dolara po kutiji, godišnji državni prihod povećao bi se za 140 milijarda dolara.

Ovo bi rezultiralo smanjenjem broja pušača za oko 66 milijuna, stoji u izvješću koje se temelji na podacima studije iz 2016.

WHO ističe da brojne zemlje ne primjenjuju poreze na duhanske proizvode na odgovarajuć način. Za financiranje kampanja protiv pušenja koristi se manje od 0,4% takvih nameta, što je premalo.

U izvješću u čijem je sastavljanju sudjelovalo 70 stručnjaka stoji i da su vlade tijekom 2013. i 2014. potrošile manje od milijarde dolara na kontrolu proizvodnje i distribucije duhanskih proizvoda.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(0)
0.0 od 5

Brzi priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi

Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.