Majka i dijete

Veza krvnog tlaka majke i spola bebe

Objavljeno 16.01.2017.

HealthDay

Skupina kanadskih i kineskih znanstvenika je provela istraživanje koje povezuje visinu krvnog tlaka majke šest mjeseci prije začeća i spola bebe.
Veza krvnog tlaka majke i spola bebe
 

Žene koje su imale viši krvni tlak šest mjeseci prije začeća su u većem broju slučajeva rađale dječake, dok je niži krvni tlak bio povezan s većim izgledima za rađanje djevojčica.

Ranija istraživanja su ukazala na mogućnost da događaji poput prirodnih katastrofa ili ekonomskih kriza također utječu na spol beba.

U novoj studiji su korišteni podaci za oko 1400 žena, a rezultate je objavio American Journal of Hypertension.

Pokazalo se kako na učestalost rađanja dječaka ili djevojčica ne utječu čimbenici poput dobi majke, njihovog stupnja obrazovanja, eventualnog pušenja ili pretilosti te koncentracije kolesterola, triglicerida ili šećera u krvi.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(14)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.