Majka i dijete

Učestalost fetalnog alkoholnog sindroma

Objavljeno 19.01.2017.

HealthDay

Nalazi kanadskih znanstvenika pokazuju kako se svake godine u svijetu rodi 119000 djece s fetalnim alkoholnim sindromom.
Učestalost fetalnog alkoholnog sindroma
 

Fetalni alkoholni sindrom je skupina stanja koja se mogu pojaviti kod djece čije su majke konzumirale alkohol u trudnoći.

Posljedice se očituju kroz usporeni razvoj djece te niz mentalnih i fizičkih poteškoća koje se mogu protegnuti do odrasle dobi.

Procjenjuje se kako globalno alkohol konzumira gotovo 10% trudnica, no u nekim zemljama se ovaj udio penje na 45%, upozoravaju istraživači iz Centre for Addiction and Mental Health u Torontu.

Ovaj je problem najizraženiji u Rusiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Bjelorusiji i Irskoj.

1 od 67 majki koje piju alkohol u trudnoći će roditi dijete s fetalnim alkoholnim sindromom, izračunali su znanstvenici.

U Europi se bilježi 2,6 puta veća prevalencija fetalnog alkoholnog sindroma od globalnog prosjeka, dodaje časopis The Lancet Global Health.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(13)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.