Žensko zdravlje

Veza željeza i gestacijskog dijabetesa

Objavljeno 13.02.2017.

HealthDay

Previsoka koncentracija željeza u krvi je povezana s povećanjem rizika za gestacijski dijabetes, sugerira istraživanje provedeno u SAD.
Veza željeza i gestacijskog dijabetesa
 

Znanstvenici s National Institute of Child Health and Human Development su utvrdili kako ispitanice s najvišom koncentracijom željeza u krvi tijekom prvog tromjesečja trudnoće imaju prosječno više nego dvostruko veći rizik za gestacijski dijabetes.

U drugom tromjesečju je previsoka koncentracija željeza u krvi bila povezana s više nego četverostruko većim rizikom za gestacijski dijabetes.

U studiji nije utvrđena uzročno-posljedična veza između previsoke koncentracije željeza u krvi i gestacijskog dijabetesa, napominju istraživači u stručnom časopisu Diabetologia.

Po njihovim riječima, uočenu vezu je moguće objasniti posljedicama oksidativnog stresa do kojeg može doći zbog viška željeza u krvi.

Novi nalazi se temelje na analizi podataka prikupljenih od 107 ispitanica s gestacijskim dijabetesom i 214 zdravih trudnica iz kontrolne skupine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(14)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.