Prehrana

Crveno meso i rizik za srce

Objavljeno 14.02.2017.

HealthDay

Istraživanje provedeno na ispitanicama starijima od 50 godina ukazuje na 60% veći rizik za zatajenje srca kod žena kojima je meso glavni izvor proteina.
Crveno meso i rizik za srce
 

Američki znanstvenici s Brown University dodaju kako slično povećanje rizika nije uočeno kod žena koje su uglavnom konzumirale proteine biljnog podrijetla.

Te su ispitanice imale 20% manji rizik za zatajenje srca u odnosu na prosjek ostalih sudionica istraživanja.

Među najbolje izvore proteina biljnog podrijetla spadaju mahunarke i orašasti plodovi.

U istraživanju su korišteni podaci za oko 104000 ispitanica u dobi od 50 do 79 godina, a znanstvenici vjeruju kako su nalazi primjenjivi i na muškarce.

Svaka bolest koja zahvaća srce i ometa normalnu cirkulaciju krvi može dovesti do zatajenja srca, a bolest može selektivno zahvatiti srčani mišić, oštećujući njegovu sposobnost kontrahiranja i adekvatnog istiskivanja krvi.

Srčano zatajenje može zahvatiti desnu, lijevu ili obje strane srca.

Zbog smanjene sposobnosti pumpanja, može doći do zastoja krvi u drugim dijelovima tijela - jetri, probavnom traktu i ekstremitetima ili u plućima.

Uzroci zatajenja srca uključuju visok krvni tlak, bolest srčanih zalistaka, prirođene bolesti srca, tumor srca, kardiomiopatiju i druge srčane bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(14)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.