HealthDay
Američki znanstvenici s Brown University dodaju kako slično povećanje rizika nije uočeno kod žena koje su uglavnom konzumirale proteine biljnog podrijetla.
Te su ispitanice imale 20% manji rizik za zatajenje srca u odnosu na prosjek ostalih sudionica istraživanja.
Među najbolje izvore proteina biljnog podrijetla spadaju mahunarke i orašasti plodovi.
U istraživanju su korišteni podaci za oko 104000 ispitanica u dobi od 50 do 79 godina, a znanstvenici vjeruju kako su nalazi primjenjivi i na muškarce.
Svaka bolest koja zahvaća srce i ometa normalnu cirkulaciju krvi može dovesti do zatajenja srca, a bolest može selektivno zahvatiti srčani mišić, oštećujući njegovu sposobnost kontrahiranja i adekvatnog istiskivanja krvi.
Srčano zatajenje može zahvatiti desnu, lijevu ili obje strane srca.
Zbog smanjene sposobnosti pumpanja, može doći do zastoja krvi u drugim dijelovima tijela - jetri, probavnom traktu i ekstremitetima ili u plućima.
Uzroci zatajenja srca uključuju visok krvni tlak, bolest srčanih zalistaka, prirođene bolesti srca, tumor srca, kardiomiopatiju i druge srčane bolesti.