Prehrana

Studija: Povremeni post koristi zdravlju

Objavljeno 17.02.2017.

UPI

Istraživanje provedeno na University of Southern California pokazuje kako povremeni petodnevni post može imati pozitivan učinak na zdravlje.
Studija: Povremeni post koristi zdravlju
 

Rezultati koje je objavio časopis Science Translational Medicine su prikupljeni tromjesečnim praćenjem 100 odraslih osoba u dobi od 20 do 70 godina.

Tijekom petodnevnog razdoblja posta svakih mjesec dana ispitanici su unosili između 750 i 1100 kalorija dnevno te je kod njih zablježeno značajno smanjenje čimbenika rizika za bolesti srca i krvnih žila.

Znanstvenici posebno ističu snižavanje krvnog tlaka, reduciranje upalnih procesa u organizmu i smanjenje tjelesne mase.

Ovo je prva studija provedena na ljudima koja je potvrdila rezultate dobivene sličnim eksperimentima provedenima na miševima.

Pozitivan učinak ovakvog kontroliranog režima prehrane se kod sudionika istraživanja zadržao i nakon što su se vratili redovnim prehrambenim navikama.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(14)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.