Žensko zdravlje

Virus povezan s bolestima srca i dijabetesom

Objavljeno 24.02.2017.

HealthDay

Infekcija citomegalovirusom može kod nekih žena dovesti do povećanja rizika za bolesti srca i dijabetes, sugeriraju nalazi znanstvenika s University of California.
Virus povezan s bolestima srca i dijabetesom
 

Povećanje rizika za bolesti srca i dijabetes je posljedica veće učestalosti metaboličkog sindroma kod žena mlađih od 50 godina koje su bile zaražene ovim virusom, piše stručni časopis Obesity.

Metabolički sindrom je skupina čimbenika rizika za bolesti srca i dijabetes, a uključuje višak masnog tkiva u predjelu abdomena, previsoku koncentraciju tzv. lošeg (LDL) kolesterola u krvi, previsoki krvni tlak i previsoku koncentraciju šećera u krvi.

Citomegalovirus spada u skupinu herpes virusa, a prema podacima za SAD prisutan je kod polovice osoba starijih od 40 godina.

Znanstvenici vjeruju kako je dobivene nalaze moguće objasniti posljedicama upalnih procesa do kojih dolazi zbog infekcije citomegalovirusom.

Infekcije citomegalovirusom su povezivane s drugim stanjima u čijem razvoju važnu ulogu imaju upale.

U novoj studiji su korišteni podaci za oko 2500 osoba mlađih od 50 godina, a veza između infekcije citomegalovirusom i većeg rizika za bolesti srca i dijabetes nije uočena kod muškaraca.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(12)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.