Ostalo

Veza globalnog zatopljenja i dijabetesa

Objavljeno 22.03.2017.

Los Angeles Times

Istraživanje provedeno u SAD je povezalo rast temperatura zraka s povećanjem učestalosti dijabetes tipa 2.
Veza globalnog zatopljenja i dijabetesa
 

Stručnjaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) su se koristili podacima o broju slučajeva dijabetesa u svih 50 američkih saveznih država u razdoblju od 1996. do 2013. godine.

Pokazalo se kako porast prosječno izmjerenih temperatura zraka prati i povećanje slučajeva dijabetesa tipa 2 - na svako povećanje prosječne temperature za jedan stupanj se učestalost dijabetesa tipa 2 povećavala za prosječno 3,1 slučaj na 10000 osoba.

Učestalost pretilosti, važnog čimbenika rizika za dijabetesa tipa 2, je također rasla s povećanjem temperatura zraka - za 0,173% sa svakim povećanjem prosječno izmjerene temperature za jedan stupanj.

Stručni časopis BMJ Open Diabetes Research & Care dodaje kako se broj slučajeva dijabetesa tipa 2 u svijetu povećao sa 108 milijuna 1980. godine na 422 milijuna 2014. godine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(14)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.