Ostalo

Studija o genetskim uzrocima raka

Objavljeno 26.03.2017.

CNN

Istraživanje provedeno u SAD na Johns Hopkins University sugerira kako je 66% genetskih mutacija koje rezultiraju rakom posljedica jednostavnih i slučajnih pogrešaka koje se događaju u normalnom procesu diobe stanica.
Studija o genetskim uzrocima raka
 

Časopis Science dodaje kako su čimbenici iz okoliša povezani s 29% ovakvih mutacija, a preostalih 5% je naslijeđeno.

Genetske mutacije su uobičajena posljedica diobe stanica, a u većini slučajeva je riječ o bezazlenim promjenama koje se javljaju u dijelovima genoma koji nemaju utjecaja na rizik obolijevanja od raka.

Novi nalazi se temelje na analizi rezultata sekvencioniranja genoma i epidemioloških podataka za 32 tipa karcinoma.

Znanstvenici dodaju kako samo jedna genetska mutacija nije dovoljna za razvoj raka - u najvećem broju slučajeva ih je potrebno tri ili više.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(11)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.