Mladi

Izloženost olovu za niži IQ

Objavljeno 29.03.2017.

HealthDay

Veća prisutnost olova u krvi u djetinjstvu je povezana s nižim kvocijentom inteligencije u odrasloj dobi, sugerira istraživanje provedeno na Novom Zelandu.
Izloženost olovu za niži IQ
 

Rezultati koje je objavio Journal of the American Medical Association su dobiveni praćenjem oko 500 osoba rođenih 70-ih godina.

Znanstvenici vjeruju kako su glavni krivci za prisutnost olova u krvi djece udisanje ispušnih plinova automobila te igra na površinama pokraj prometnih cesta.

Ovakve površine su često bile kontaminirane olovom iz ispušnih plinova, pojašnjavaju istraživači.

Testiranjem ispitanika kada su bili u dobi od 11 i 38 godina je utvrđeno kako je svakih 10 mikrograma olova po decilitru krvi u djetinjstvu bilo povezano s prosječnim smanjenjem kvocijenta inteligencije za 4,25 bodova u odrasloj dobi.

Svako dodatno povećanje prisutnosti olova za 5 mikrograma po decilitru krvi je bilo povezano s dodatnim smanjenjem kvocijenta inteligencije za 1,5 boda.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(12)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.