Žensko zdravlje

Veza anoreksije i celijakalije

Objavljeno 05.04.2017.

Reuters

Istraživanje američkih znanstvenika University of Colorado ukazuje na povezanost anoreksije i celijakalije, objavio je stručni časopis Pediatrics.
Veza anoreksije i celijakalije
 

Nakon dijagnoze celijakalije bilježi se 46% veći rizik za anoreksiju, a nakon dijagnoze anoreksije uočen je dvostruko veći rizik za kasniju dijagnozu celijakalije, sugeriraju podaci prikupljeni tijekom 22 godine od 18000 ispitanica s celijakalijom i 89000 žena iz kontrolne skupine.

Celijakalija je autoimuni poremećaj kod kojeg konzumacija proteina glutena iz nekih vrsta žitarica može dovesti do oštećenja tankog crijeva i poteškoća s apsorbiranjem hranjivih tvari.

Anoreksija i celijakalija ponekad mogu imati slične simptome, poput umora, pretjeranog smanjenja tjelesne mase ili nelagode nakon konzumacije hrane.

Znanstvenici vjeruju kako je dobivene nalaze barem dijelom moguće objasniti posljedicama prehrambenih restrikcija povezanih s celijakalijom na usvajanje navika koje vode u anoreksiju.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(13)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.