Žensko zdravlje

Trajanje sna i preživljavanje raka dojke

Objavljeno 10.04.2017.

Reuters

Istraživanje provedeno na Harvardu ukazuje na manje izglede za preživljavanje raka dojke kod pacijentica koje prosječno spavaju više od devet sati.
Trajanje sna i preživljavanje raka dojke
 

U usporedbi s ženama oboljelima od raka dojke koje su spavale prosječno osam sati, kod ispitanica koje su spavale prosječno više od devet sati je uočen 46% veći rizik za smrt.

Tijekom 30-godišnjeg promatranog razdoblja je utvrđeno i kako žene koje spavaju prosječno više od devet sati imaju 34% veći rizik za smrt od bilo kojeg uzroka.

Duže trajanje sna je bilo češće kod pretilih ispitanica te onih kod kojih je rak dojke bio u odmaklom stadiju, piše British Journal of Cancer.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni od 3682 žene s dijagnozom raka dojke.

Ispitanice su u trenutku dijagnoze raka dojke bile prosječne dobi 65 godina.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(11)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.