Ostalo

Novi uvid u učinak dijabetesa na bubrege

Objavljeno 21.04.2017.

BBC News

Škotski znanstvenici s Edinburgh University su identificirali ključnu molekulu koja povezuje dijabetes i bolesti bubrega, piše stručni časopis EBioMedicine.
Novi uvid u učinak dijabetesa na bubrege
 

Bolesti bubrega se javljaju kod 40% osoba s dijabetesom.

Dijabetes pogađa 415 milijuna ljudi u svijetu te je vodeći uzrok zatajenja bubrega.

Novi eksperimenti provedeni na laboratorijskim životinjama su pokazali kako blokiranje proteina nazvanog P2X7R može spriječiti oštećenja bubrega povezana s dijabetesom.

P2X7R ima važnu ulogu u razvoju upalnih procesa i funkciji imunološkog sustava, a već je ranije povezivan sa zdravljem bubrega.

Istraživači vjeruju kako će njihovi nalazi unaprijediti rad na novim terapijama za prevenciju oštećenja bubrega kod dijabetičara.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(11)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.