Ostalo

Opseg struka predviđa trajanje života

Objavljeno 25.04.2017.

HealthDay

Istraživanje provedeno u Australiji sugerira kako je povećani opseg struka važniji čimbenik rizika za preuranjenu smrt nego što je to ukupni indeks tjelesne mase.
Opseg struka predviđa trajanje života
 

Znanstvenici s University of Sydney su izračunali kako osobe sa širokim strukom imaju prosječno 22% veći rizik za smrt nego osobe čije je masno tkivo raspoređeno u drugim dijelovima tijela.

To se odnosi i na osobe čiji indeks tjelesne mase ne ukazuje na pretilost.

Negativan učinak masnih naslaga u predjelu abdomena se najviše manifestirao kroz povećanje rizika za zdravlje srca, dodaje stručni časopis Annals of Internal Medicine.

U istraživanju su korišteni podaci prikupljeni tijekom 10 godina od oko 43000 ispitanika prosječne dobi 58 godina.

Višak abdominalnog masnog tkiva je već povezivan s povećanjem rizika za rezistenciju na inzulin, previsoku koncentraciju kolesterola u krvi i veću prisutnost upalnih procesa u organizmu.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(12)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.