Mladi

Veza zdravlja srca i mentalnog pada

Objavljeno 06.05.2017.

Reuters

Djeca i tinejdžeri s previsokim krvnim tlakom i povišenom koncentracijom kolesterola imaju veći rizik za slabljenje kognitivnih sposobnosti u srednjoj životnoj dobi.
Veza zdravlja srca i mentalnog pada
 

Finski znanstvenici sa sveučilišta u Turkuu napominju kako se slabljenje kognitivnih sposobnosti u srednjoj životnoj dobi veže i uz druge čimbenike rizika za zdravlje srca, primjerice uz pušenje u tinejdžerskoj dobi.

Nalazi koje je objavio Journal of the American College of Cardiology su prikupljeni praćenjem 3500 ispitanika od dječje dobi.

Sudionici istraživanja s najviše čimbenika rizika za zdravlje srca su na testovima kognitivnih sposobnosti imali rezultate usporedive s onima šest godina starijih osoba.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(14)
4.9 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.