Žensko zdravlje

Utjecaj okoliša na rizik za rak

Objavljeno 09.05.2017.

HealthDay

Petogodišnje istraživanje američkih znanstvenika s University of Illinois sugerira kako je rizik za rak manji u ruralnim područjima nego u većim gradovima.
Utjecaj okoliša na rizik za rak
 

Prema podacima za oko 2700 naselja u SAD, smanjena kvaliteta okoliša je bila snažno povezana s povećanjem rizika obolijevanja od raka.

Kvaliteta okoliša je ocjenjivana na temelju više od 200 parametara, poput kvalitete zraka i vode te izloženosti pesticidima ili zagađenju prouzročenom prometom i industrijom.

Konstantna izloženost negativnim čimbenicima iz okoliša može imati izraženi negativan učinak na strukturu DNK i funkciju gena, upozoravaju istraživači.

Uz to, okoliš utječe na rizik za upalne procese te poteškoće s hormonima.

Veza kvalitete okoliša i raka je bila najizraženija glede karcinoma dojke i prostate.

Četvrtina smrti koje se bilježe u SAD je povezana s rakom.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(13)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.