Ostalo

Dan plavog irisa u subotu

Objavljeno 25.05.2017.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Dan plavog irisa obilježava se zadnju subotu u svibnju s ciljem podupiranja udruge osoba sa stomom, a putem informiranja javnosti o problemima ovih osoba, među kojima je najveći udio oboljelih od raka debelog crijeva.
Dan plavog irisa u subotu
 

Stoma je otvor na trbušnoj stijenci umjesto uobičajenog mjesta pražnjenja stolice (kolo ili ileostoma) odnosno urina (urostoma).

Ujedno se želi svratiti pozornost javnosti na potrebu podizanja znanja o raku debelog crijeva, značajnoj mogućnosti prevencije ove bolesti pregledom stolice na okultnu krv te kolonoskopijom.

Ovom metodom je moguće i uklanjanje polipa debelog crijeva, čime je ta pretraga ne samo dijagnostička, nego i terapijska metoda.

U državi koja ima visoku pojavnost ove vrste raka, od osobitog je značaja postići visok odaziv na preventivni pregled, te je izuzetno važna podrška cjelovitog društva kako bi se ovo postiglo.

Obilježavanje Dana plavog irisa organiziraju Zavodi i nastavni zavodi za javno zdravstvo (ZJZ) uz udrugu Saveza invalidskih Ilco društava Hrvatske i županijskih Liga za borbu protiv raka, a u Zagrebu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.

Osim u Zagrebu, Dan plavog irisa će biti obilježen u Bjelovaru, Čakovcu, Rijeci, Delnicama, Krku, Opatiji, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Osijeku, Splitu i Vinkovcima.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(11)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.