Ostalo

U Hrvatskoj lani presađena 354 organa

Objavljeno 27.05.2017.

Hrvatska donorska mreža

Hrvatska je među vodećim zemljama po broju doniranih i transplantiranih organa na milijun stanovnika, kao i prema ishodima transplantacija.
U Hrvatskoj lani presađena 354 organa
 

Uz to, Hrvatska je prva po broju transplantiranih bubrega i jetara na milijun stanovnika, a druga po broju transplantiranih srca u svijetu.

Prošle godine zabilježeno je 35 darivatelja na milijun stanovnika, a ukupno su presađena 354 organa (80 transplantacija na milijun stanovnika).

Obavljena je 191 transplantacija bubrega, 35 transplantacija srca te 7 transplantacija gušterače.

Na aktivnoj listi čekanja krajem prošle godine bila su 283 pacijenta, od čega 187 pacijenata koji čekaju na bubreg, 64 na jetru, 34 na srce i 14 na gušteraču.

Hrvatska je prije 10 godina postala punopravnom članicom Eurotransplanta, međunarodne organizacije za dodjelu i razmjenu organa.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(11)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.