Majka i dijete

Rizik za moždani udar zbog preeklampsije

Objavljeno 29.05.2017.

HealthDay

Nalazi objavljeni u stručnom časopisu Stroke pokazuju kako se kod trudnica koje su imale moždani udar bilježi sedam puta veća učestalost preeklampsije.
Rizik za moždani udar zbog preeklampsije
 

Preeklampsiju karakterizira previsoki krvni tlak, a procjenjuje se kako je prisutna u 3-8% trudnoća.

Novi nalazi znanstvenika s Columbia University u New Yorku su dobiveni praćenjem gotovo 89000 trudnica s preeklampsijom.

Veza preeklampsije i moždanog udara je bila dodatno izražena kod trudnica koje su bile hospitalizirane zbog infekcija te kod trudnica s poremećajima zgrušavanja krvi.

Veći rizik za moždani udar je bio prisutan i kod ispitanica koje su od povišenog krvnog tlaka patile i prije preeklampsije.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(10)
4.6 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.