Treća dob

Dan svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba

Objavljeno 15.06.2017.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svjetski se dan svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba (engl. World Elder Abuse Awareness Day, WEAAD) obilježava svake godine 15. lipnja.
Dan svjesnosti o zlostavljanju starijih osoba
 

Tema 2017. godine je važnost prevencije financijskog iskorištavanja starijih osoba kao jedan od oblika zlostavljanja.

U gotovo cijelom svijetu očekuje se značajan porast broja starijih osoba u razdoblju između 2015. i 2030. godine, što će biti posebno izraženo u razvijenijim državama.

Zbog toga se očekuje i da će problem zlostavljanja starijih osoba biti sve izraženiji.

Iako je problematika zlostavljanja starijih osoba nekad bila tabu, danas je ovaj problem prepoznat diljem svijeta.

Međutim, i dalje ostaje jedan od najmanje istraženih oblika nasilja u nacionalnim anketama te jedna od najmanje naglašenih tema vezanih za nasilje u nacionalnim akcijskim planovima.

Rezultati nedavnih istraživanja ukazuju na potrebu obraćanja posebne pažnje na financijsko iskorištavanje i materijalno zlostavljanje starijih osoba, što se pokazalo veoma čestim i ozbiljnim problemom.

Prema trenutno dostupnim podacima, čak je 5-10 % starijih osoba diljem svijeta u opasnosti od nekog oblika financijskog iskorištavanja.

Međutim, ovaj oblik zlostavljanja često nije prijavljen, dijelom zbog osjećaja srama kod samih žrtava, a dijelom zbog kognitivnih i drugih teškoća koje im to onemogućuju, te je većina istraživanja prevalencije temeljena na anketama samoiskaza.

Financijsko iskorištavanje može poprimiti mnogo oblika, a često uključuje krađu, krivotvorenje, zloupotrebu vlasništva i punomoći kao i zabranu pristupa financijskim sredstvima.

Rizični čimbenici za financijsko zlostavljanje starijih osoba uključuju: društvenu izolaciju, kognitivne nedostatke, emocionalnu i fizičku ovisnost o počinitelju, financijsku ovisnost zlostavljača o starijoj osobi, neke oblike suživota, siromaštvo, udovištvo i nedostatak socijalne mreže kao i predrasude protiv starijih osoba i ostale oblike predrasuda, diskriminatorne sustave nasljeđivanja te nedostatnu zakonsku zaštitu unutar kaznenog sustava.

U skladu s Planom održivog razvoja do 2030. godine i Međunarodnog madridskog plana o akciji za starenje, starije osobe imaju pravo na dostojanstveni život u starosti, slobodan od svih oblika zlostavljanja, uključujući i financijsko i materijalno zlostavljanje, koje može dovesti do siromaštva, gladi, beskućništva, ugroženog zdravlja i dobrobiti, pa čak i do preuranjene smrti.

Međunarodni dan borbe protiv zlostavljanja starijih osoba u 2017. godini ima za cilj istražiti učinkovite mjere za jačanje zaštite od financijskog i materijalnog iskorištavanja, poboljšati naše razumijevanje ovog oblika zlostavljanja starijih osoba, te potaknuti razgovor o tome kako same starije osobe mogu sudjelovati u smanjenju viktimizacije.

O ovoj će se temi raspravljati na nadolazećoj osmoj sjednici Generalne skupštine UN-a, Radne skupine o starenju, koja će se održati u New Yorku od 5. do 7. srpnja 2017. godine.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(9)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.