Ostalo

Međunarodni dan borbe protiv ambrozije

Objavljeno 23.06.2017.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Prva ljetna subota proglašena je Međunarodnim danom ambrozije (International Ragweed Day, IRD).
Međunarodni dan borbe protiv ambrozije
 

Kriterij za odabir navedenog dana je rani vegetacijski stadij biljke koji pruža dovoljno vremena za pripremne akcije uništavanja biljke.

Osnovni cilj je povećanje razumijevanja i svijesti o problemu izazvanog korovnom invazivnom biljkom te poticanja javnosti na sudjelovanje u rješavanju sada već globalnog problema.
Ove godine, Međunarodni dan ambrozije obilježavamo 24. lipnja.

Alergijske bolesti su najraširenije kronične bolesti današnjice.

Danas više od 60 milijuna Europljana pati od simptoma alergijskih bolesti, a procjenjuje se da u Hrvatskoj 15% stanovništva ima simptome alergijskih bolesti.

Prisutan je trend povećanja obolijevanja bez obzira na rasu, spol, dob i socijalni status, te se predviđa da će 2050. godine četiri milijarde ljudi biti zahvaćeno alergijskim bolestima.

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) u narodu poznata kao kratka ambrozija, limundžik, partizanka, fazanuša, pelinolisna ambrozija, samonikla je biljka južnih predjela Sjeverne Amerike, unesena u Europu sredinom 20. stoljeća kao slijepi putnik u sjemenu lucerne, pšenice i crvene djeteline.

Ambrozija je vrlo prilagodljiva, iznimno plodonosna i otporna biljka, kojoj pogoduje suha klima i otvoren okoliš.

Raste uz putove, duž vodotoka, željezničke pruge, nasipe, na neobrađenim poljoprivrednim zemljištima, zapuštenim vrtovima i gradilištima.

Najčešći je korov u kukuruzu, soji, suncokretu, šećernoj repi i povrtnicama.

Procjenjuje se da će klimatske promjene i disperzija sjemena ambrozije dodatno povećati koncentraciju peludi ambrozije u zraku četiri puta do 2050. godine.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(8)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.