Ostalo

Marihuana je najčešća droga u Hrvatskoj

Objavljeno 27.06.2017.

Ured za suzbijanje zlouporabe droga

Povodom obilježavanja 26. lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droga je objavio podatke o zlorabi droga u Hrvatskoj.
Marihuana je najčešća droga u Hrvatskoj
 

Ravnatelj Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Željko Petković izjavio je kako je marihuana droga koja se u Hrvatskoj najčešće zlorabi, prodaje i plijeni.

70% svih policijskih zapljena u Hrvatskoj se odnosi na marihuanu, što je slično rezultatima u Europi.

Petković napominje da se razlika između Hrvatske i Europe vidi kod uporabe stimulansa, jer se u našoj zemlji zbog ekonomske situacije više koriste jeftiniji stimulansi - amfetamini i ecstasy.

Zapadni dio Europe kao stimulans češće konzumira kokain.


Petković je izvijestio da je u Hrvatskoj lani bilo 11105 zaplijena svih vrsta droga, što je porast za 24,5% u odnosu na 2015. godinu, kada ih je bilo 8921.

Prošle godine zaplijenjeno je i 11 novih psihoaktivnih tvari u obliku biljnih mješavina, praha, kristala i tableta.

Upozorivši na opasnosti novih psihoaktivnih tvari, istaknuo je problem zlouporabe droga putem "skrivenog weba" - istraživanje provedeno prije dvije godine pokazalo je da se 90% trgovine na "skrivenom webu" odnosi na trgovinu drogama.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(7)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.