Mladi

Škole promiču zdravlje

Objavljeno 28.06.2017.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Svečana dodjela priznanja školama koje su uključene u projektne aktivnosti "Škole koje promiču zdravlje" (Schools for Health in Europe SHE) održana je u utorak u prostorijama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Škole promiču zdravlje
 

Cijeli projekt organizirali su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Agencija za odgoj i obrazovanje uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva zdravstva.

Predstavnici osam srednjih škola uključenih u projekt, kratko su predstavili svoje projektne aktivnosti, nakon čega im je uručen certifikati kao dokaz da su uspješno uključeni u Europsku mrežu škola koje promiču zdravlje.

Uključene su Srednja škola Bedekovčina, Srednja škola Krapina, Srednja škola Pregrada, Tehnička škola Sisak, Druga gimnazija Varaždin, Škola za cestovni promet Zagreb, III. gimnazija Zagreb te Srednja škola ban Josip Jelačić iz Zaprešića.

Škola mreže koja promiče zdravlje na strukturiran i sustavan način obraća pažnju na zdravlje i dobrobit učenika i školskog osoblja kao dio plana škole.

Uloga SHE mreže je djelovati kao europska platforma za promicanje zdravlja u školama: pružajući informacije, potičući istraživanja, dijeleći dobru praksu, ekspertizu i vještine, kontinuirano zagovarajući zdravlje u školama, potičući zajedničku suradnju zdravstvenog i obrazovnog sektora, potičući razvijanje i implementaciju nacionalnih politika te promicanja zdravlja u školama.

Promicanje zdravlja u školama uključuje zdravstveno obrazovanje koje se podučava u razredu, no ono također uključuje i napore za stvaranjem zdrave školske okoline, školske politike te nastavnog plana i programa.

Škola koja promiče zdravlje bavi se zdravljem i blagostanjem na sustavan i integriran način te ima pisani plan ili politiku škole.

Orijentirana je na akcije i sudjelovanje; cijela školska zajednica uključujući učenike, učitelje/ostale djelatnike škole i roditelje, zauzima aktivnu ulogu u donošenju odluka i provedbi aktivnosti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(10)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.