Mladi

Veza siromaštva i zatajenja srca

Objavljeno 03.07.2017.

HealthDay

Odrastanje u siromaštvu je u istraživanju finskih znanstvenika povezano s većim rizikom za zatajenje srca u odrasloj dobi, objavio je stručni časopis JAMA Pediatrics.
Veza siromaštva i zatajenja srca
 

Znanstvenici sa sveučilišta u Turkuu su se koristili podacima o prihodima roditelja 1900 djece koja su odrastala u Finskoj 80-ih godina prošlog stoljeća.

Pokazalo se kako osobe koje su odrastale u obiteljima slabijeg imovinskog stanja imaju znatno veći rizik za dijagnozu zatajenja srca 30-ak godina kasnije.

Svaka bolest koja zahvaća srce i ometa normalnu cirkulaciju krvi može dovesti do zatajenja srca, a bolest može selektivno zahvatiti srčani mišić, oštećujući njegovu sposobnost kontrahiranja i adekvatnog istiskivanja krvi.

Srčano zatajenje može zahvatiti desnu, lijevu ili obje strane srca.

Zbog smanjene sposobnosti pumpanja, može doći do zastoja krvi u drugim dijelovima tijela - jetri, probavnom traktu i ekstremitetima ili u plućima.

Uzroci zatajenja srca uključuju visok krvni tlak, bolest srčanih zalistaka, prirođene bolesti srca, tumor srca, kardiomiopatiju i druge srčane bolesti

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(10)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.