Ostalo

HCK: Kodeks sigurnosti na vodi

Objavljeno 15.07.2017.

Hrvatski Crveni križ

Unatoč upozorenjima o ponašanju na vodi svjedoci smo čestih nezgoda koje su uglavnom izazvane ljudskim ponašanjem, upozoravaju iz Hrvatskog Crvenog križa (HCK).
HCK: Kodeks sigurnosti na vodi
 

Najčešći uzroci su nedovoljno znanje plivanja, rizično ponašanje kupača, zlouporaba alkohola i opojnih sredstava, panika, iscrpljenost, razlika temperature tijela i vode, ozljeđivanje prilikom ulaska u vodu ili u vodi, naglo nastupanje bolesti u vodi itd.

Kod pružanja prve pomoći su za spašavanje ljudskog živa nužni brzina djelovanja i znanje.

Postupci prve pomoći kod utapanja usmjereni su na uspostavljanje zadovoljavajuće opskrbe tkiva kisikom.

Iz HCK su objavili i upute za kupače:

Ako u vodi uočite nekog u nevolji, odmah potražite pomoć. Obavezno zovite spasioce, koji su osposobljeni za pružanje prve pomoći.

Ukoliko se kupate na plažama gdje nema spasioca (što Hrvatski Crveni križ ne preporučuje), unesrećenu osobu treba što prije izvući iz vode, vodeći uvijek brigu o vlastitoj sigurnosti.

Nakon izlaska iz vode, odmah zovite hitnu medicinsku pomoć.

Ukoliko je unesrećena osoba bez svijesti i ne diše, odmah započnite s osnovnim postupkom oživljavanja (primijenite 5 inicijalnih upuha na početku, a zatim nastavite masažu srca i umjetno disanje u omjeru 30 : 2) i ne prekidajte do dolaska hitne medicinske službe. Reanimaciju započnite što je moguće ranije i budite ustrajni.

Prvu pomoć možete naučiti u najbližem društvu Crvenog križa.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(9)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.