Ostalo

Mogu li svinje donirati organe ljudima?

Objavljeno 12.08.2017.

BBC News

Znanstvenici s Harvarda su u sklopu borbe protiv nestašice organa za transplantaciju uzgojili svinje s najvišim dosad postignutim stupnjem genetskih modifikacija.
Mogu li svinje donirati organe ljudima?
 

Kod 37 svinja su uspješno odstranjeni virusi koji se inače skrivaju u njihovoj DNK, te je tako premošćena jedna od najvećih prepreka korištenju organa svinja za transplantaciju ljudima, tzv. ksenotransplantaciju.

Časopis Science piše kako prevencija odbacivanja organa svinja od strane ljudskog organizma i dalje predstavlja veliki izazov.

Organi svinja su po veličini slični ljudskima te su stoga pogodni za ksenotransplantaciju.

25 virusa je iz DNK svinja odstranjeno uz pomoć tehnologije uređivanja gena CRISPR, a zatim je postupkom kloniranja modificirani genetski materijal smješten u jajne stanice.

Iz ovako proizvedenih embrija je na svijet došlo 37 svinja bez virusa.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(10)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.