Tjelovježba

Tjelovježba može usporiti multiplu sklerozu

Objavljeno 15.08.2017.

HealthDay

Istraživanje provedeno u Danskoj sugerira kako redovito prakticiranje vježbi snage može pomoći u usporavanju progresije multiple skleroze.
Tjelovježba može usporiti multiplu sklerozu
 

Znanstvenici sa sveučilišta u Aarhusu pojašnjavaju kako se volumen mozga kod pacijenata s multiplom sklerozom smanjuje znatno brže nego što je to uobičajeno, a vježbanje može usporiti ovaj proces.

Pozitivan učinak vježbi snage je bio najizraženiji u kombinaciji s lijekovima, pokazuju podaci prikupljeni od 35 pacijenata praćenih 6 mjeseci.

Vježbanje je čak bilo povezano s povećanjem volumena nekih dijelova mozga kod pacijenata, objavio je Multiple Sclerosis Journal.

Sudionici istraživanja su vježbe snage prakticirali 2 puta tjedno.

Ranije studije su povezale tjelovježbu s ublažavanjem nekih simptoma multiple skleroze, primjerice ekstremnog umora ili poteškoća s kretanjem.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(8)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.