Treća dob

Bolesti zubnog mesa povezane s demencijom

Objavljeno 22.08.2017.

Reuters

Kronične upale zubnog mesa su u istraživanju tajvanskih znanstvenika povezane s većim rizikom za Alzheimerovu bolest, najčešći oblik demencije.
Bolesti zubnog mesa povezane s demencijom
 

Bolesti zubnog mesa su vodeći uzrok ispadanja zuba, a povezane su i s povećanom prisutnošću markera za upale u cijelom organizmu, piše znanstveni časopis Alzheimer's Research and Therapy.

Ranija istraživanja su već povezala bolesti zubnog mesa sa slabijim rezultatima na testiranjima kognitivnih sposobnosti.

Prema novim nalazima prikupljenima od ispitanika starijih od 50 godina, prisutnost bolesti zubnog mesa u razdoblju dužem od 10 godina je povezana s prosječno 70% većim rizikom za Alzheimerovu bolest.

Uočena veza nije ovisila o eventualnoj prisutnosti ostalih čimbenika rizika za Alzheimerovu bolest, primjerice bolesti srca ili dijabetesa.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(8)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.