Majka i dijete

Dojenačke smrti u Hrvatskoj

Objavljeno 05.09.2017.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Praćenje dojenačkih smrti kao jednog od najosjetljivijih pokazatelja zdravstvenog stanja najmlađeg dijela populacije sastavni je dio ciljeva WHO/EURO "Zdravlje za sve", a brojne međunarodne organizacije (UN, WHO, UNICEF) ubrajaju dojenačku smrtnost među osnovne pokazatelje zdravstvenog stanja stanovništva.
Dojenačke smrti u Hrvatskoj
 

U Hrvatskoj je u 2016. godini umrlo 161 dojenče, a stopa dojenačke smrtnosti iznosi 4,29/1000 živorođene djece.

Prema Eurostatovim (Statistički ured Europske unije) pokazateljima, prosječna stopa dojenačke smrtnosti za 28 članica EU je 2015. godine iznosila 3,6/1000.

Najniže stope dojenačke smrtnosti u Europskoj uniji zabilježene su u Sloveniji (1,6) i u Finskoj (1,7), a u rasponu 2‰ – 3‰ nalaze se Češka (2,5), Estonija (2,5), Švedska (2,5), Cipar (2,7), Španjolska (2,7), Luksemburg (2,8), Italija (2,9) i Portugal (2,9).

U Europskoj uniji je najviša dojenačka smrtnost u Rumunjskoj (7,6) i Bugarskoj (6,6), a među ostalim europskim državama vrlo visoku smrtnost bilježe Turska (10,7) i Makedonija (8,6).

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(8)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.