Ostalo

Rano otkrivanje slabovidnosti

Objavljeno 12.09.2017.

Ministarstvo zdravstva

​U prostorima Ministarstva zdravstva je u ponedjeljak održano svečano predstavljanje službenog početka rada Nacionalnog registra ranog otkrivanja slabovidnosti.
Rano otkrivanje slabovidnosti
 

Predstavljanje je održano dan uoči ovogodišnjeg Nacionalnog dana ambliopije koji je proglašen od strane Hrvatskog sabora na sjednici 20. lipnja 2016., kao prvi takav u svijetu.

Prepoznajući prevenciju kao temelj dobre zdravstvene zaštite, Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh je od rujna 2011. do lipnja 2014. godine u vrtićima Grada Zagreba provodila najveći svjetski projekt skrininga na ambliopiju pod nazivom "Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba".

Cilj ovog projekta bio je ukazati na problem ambliopije u Gradu Zagrebu te predložiti probir na ambliopiju kao sastavni dio mjera zdravstvene zaštite.

Ravnatelj KB Sveti Duh prof. dr. sc. Bušić istaknuo je kako rezultati ovog probira pokazuju da je prevalencija ambliopije 8,1%, ali i kako je njena izlječivost do sedme godine života čak 90% te je pred svim sudionicima projekta zadatak jasan: osigurati pravovremeni pristup liječenju.

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske, od 1. lipnja 2015. godine, uvelo je probir na slabovidnost kao obvezatan za svu četverogodišnju djecu u Republici Hrvatskoj, te time svrstalo Republiku Hrvatsku u sam svjetski vrh provođenja preventivne politike očuvanja zdravlja ne samo djece već i cjelokupne populacije.

Ubrzo nakon prvih rezultata projekta, rodila se ideja, a zatim i inicijativa o obilježavanju nacionalnog dana ambliopije, a vrhunac aktivnosti bila je uspostava Nacionalnog registra ranog otkrivanja slabovidnosti.

Započevši s probnim radom 1. lipnja 2017. godine, postao je prvi nacionalni registar ranog otkrivanja slabovidnosti u svijetu.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(8)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.