Ostalo

Svijest o idiopatskoj plućnoj fibrozi

Objavljeno 23.09.2017.

Udruga Jedra

Idiopatska plućna fibroza (IPF) je relativno rijetka bolest, pa se obilježavanjem Svjetskog tjedna IPF-a od 16. do 24. rujna željelo ukazati na njezinu težinu te važnost ranog otkrivanja kako bi se na vrijeme počelo s liječenjem i bolest usporila.
Svijest o idiopatskoj plućnoj fibrozi
 

IPF zahvaća plućno tkivo te rezultira stvaranjem ožiljaka koji ometaju normalno funkcioniranje dišnog sustava.

Rani simptomi uključuju kašalj, kratkoću daha kod svakodnevnih aktivnosti, te karakteristično pucketanje u plućima.

Prije godinu dana je osnovan hrvatski registar rijetkih plućnih bolesti te još nije poznat broj pacijenata s IPF-om, no obzirom na europski i svjetski prosjek za očekivati je da se radi o oko 800 osoba.

Slogan Svjetskog tjedna je "Slušajte zvukove IPF-a".

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(7)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.