Ostalo

Skup Hrvatske lige protiv reumatizma

Objavljeno 24.09.2017.

Hrvatska liga protiv reumatizma

U Zagrebu je u petak i subotu održana 6. godišnja konferencija udruga pacijenata iz južne Europe koji boluju od reumatoloških i mišićno-skeletnih bolesti.
Skup Hrvatske lige protiv reumatizma
 

Od reumatoidnog artritisa u Hrvatskoj boluje oko 45000 ljudi, od ankilozantnog spondilitisa oko 25000, a od psorijatičnog artritisa oko 32000 ljudi.

Reumatske i mišićno-koštane bolesti su češće kod radne populacije, što zahtijeva preventivne aktivnosti i rano otkrivanje i liječenje.

Posljedice kasnog otkrića bolesti mogu biti funkcionalna onesposobljenost, a time i dugotrajna bolovanja, pa čak i trajni izostanak s posla ili prijevremena mirovina.

U Hrvatskoj je trenutačno 50 licenciranih reumatologa, otkako se 2012. počelo s raspisivanjem specijalizacija njihov broj raste, no zbog velikog broja bolesnika i raspršenosti centara i specijalista potrebe su i dvostruko veće.

U Europi kronične reumatske i mišićno-koštane bolesti pogađaju 120 milijuna ljudi, pa predstavljaju jedan od najvećih troškova za europsko zdravstvo i socioekonomske sustave.

Gotovo svaka obitelji u Europi pogođena je reumatskim i mišićno-koštanim bolestima na neki način.

U industrijaliziranom svijetu takve bolesti pogađaju više pojedinaca od bilo koje druge skupine bolesti.

Reumatske i mišićno-koštane bolesti predstavljaju ogromno ekonomsko opterećenje za globalne zdravstvene sustave, pa u Europi javna potrošnja iznosi više od 200 milijardi eura godišnje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(8)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.