Ostalo

Svjetski dan borbe protiv artritisa, 12.10.

Objavljeno 11.10.2017.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

"Potičimo kretanje" slogan je organizacije Desetljeće kostiju i zglobova 2010. - 2020. koja ima potporu UN-a i Svjetske zdravstvene organizacije, a u fokusu su joj mišićno-koštane bolesti.
Svjetski dan borbe protiv artritisa, 12.10.
 

U Hrvatskoj djeluje Hrvatski nacionalni odbor "Desetljeće kostiju i zglobova 2010.-2020." te se Svjetski dan borbe protiv artritisa obilježava s ciljem povećanja svijesti o socijalnom i ekonomskom opterećenju mišićno-koštanih bolesti za društvo, promoviranja opravdanosti prevencije i liječenja, ohrabrenja bolesnika da brinu o svojem zdravlju te poticanja istraživanja za poboljšanje, sprječavanje i liječenje tih bolesti.

Među najučestalije reumatske bolesti svrstavaju se reumatoidni artritis koji zahvaća od 1 do 2% svjetske populacije i spondiloartritis od kojeg obolijeva od 0,5 do 2% svjetske populacije.

Kod reumatskih bolesti dolazi do razaranja kostiju i hrskavice što je praćeno oteklinama i bolnošću zglobova.

Jednom postavljena dijagnoza često je i doživotna te uvelike umanjuje kvalitetu života oboljele osobe, a i obitelji oboljelih.

Također, može dovesti do značajne invalidnosti.

Reumatoidni artritis češće zahvaća žene te se uglavnom javlja u dobi između 20. i 45. godine, iako se može javiti u svakoj životnoj dobi.

Zglobovi šaka i stopala su najčešće zahvaćeni, što vrlo brzo dovodi do radne i funkcionalne nesposobnosti.

Budući da su upalne reumatske bolesti jedne od glavnih uzroka djelomične ili trajne nesposobnosti za rad, nužno je usmjeriti se na prevenciju, rano otkrivanje i odgovarajuće liječenje bolesti te pravovremenu rehabilitaciju.

Rano otkrivanje bolesti je iznimno važno jer se uništenje zglobova odvija ubrzano u početku bolesti.

Točan uzrok ove bolesti još uvijek nije poznat, a rehabilitacija uz zdrave stilove života ima važnu ulogu u liječenju.

Važno je obratiti pažnju na prehranu te konzumirati povrće bogato željezom poput kelja, brokule i cvjetače te meso i ribu uz svježe voće i žitarice punog zrna.

Potrebno je smanjiti unos crvenog mesa te izbjegavati kofein, duhan i bijeli šećer.

Boravak na svježem zraku i suncu također djeluje blagotvorno.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(8)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.