Ostalo

Svjetski dan kralježnice, 16.10.

Objavljeno 16.10.2017.

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar"

Križobolja se ističe kao jedan od najvažnijih zdravstvenih problema i ubraja u najveća socijalno-medicinska i ekonomska pitanja zdravstvenog sustava.
Svjetski dan kralježnice, 16.10.
 

Iznimno je važno osnaživanje svijesti o važnosti zdravlja kralježnice te poremećajima i bolestima kralježnice koji pogađaju ljude diljem svijeta jer utječu na njihovo zdravlje, radnu sposobnost i u konačnici, na kvalitetu života.

Bolesti kralježnice su bolesti modernog čovjeka.

Način života u kojem se sve manje krećemo jer sjedimo u školi, na radnom mjestu dok se vozimo te smo time i sve manje fizički aktivni rezultirao je činjenicom da ljudi imaju sve većih problema s kralježnicom.

Stoga je bol u leđima sada jedan od najčešćih medicinskih problema koji zahvaća 8 od 10 osoba u tijeku njihova života.

Također, bol u leđima je i drugi vodeći uzrok bolovanja prema brojnim epidemiološkim studijama, kako u Europi tako i u svijetu.

Organizacija Desetljeće kostiju i zglobova 2010.-2020. svojim aktivnostima nastoji skrenuti pozornost na rastući problem zbog bolesti kralježnice te potaknuti na veće angažiranje u rješavanju tog problema.

Nastanku boli u kralježnici i ostalim poremećajima kralježnice ponajviše pridonose nepravilan način držanja tijela i tjelesna neaktivnost.

Ljudsko je tijelo stvoreno za pokret te svakodnevno višesatno sjedenje može nepovoljno utjecati na zdravlje kralježnice.

Jednostavne vježbe za promjenu stava tijela, jačanje mišića i pravilan položaji tijela u obavljanju svakodnevnih aktivnosti mogu smanjiti opterećenje za kralježnicu, a time i spriječiti pojavu boli u leđima.

Uz to je važno paziti na tjelesnu masu te voditi tjelesno aktivan život.

Mišićno-koštane bolesti predstavljaju veliki financijski teret i za društvo zbog dugotrajnog liječenja i rehabilitacije te učestalih bolovanja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(9)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.