Ostalo

Ciljano smanjenje smrtnosti od hepatitisa C

Objavljeno 19.10.2017.

Hrvatski sabor

Hrvatskoj je cilj do 2030. godine smanjiti smrtnost od virusnog hepatitisa C za 65%, rečeno je u srijedu na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo.
Ciljano smanjenje smrtnosti od hepatitisa C
 

Smanjenje mortaliteta za 65% do 2030. godine je moguće postići kroz dijagnosticiranje i liječenje 400 bolesnika godišnje, a istovremeno je nužno smanjiti transmisiju bolesti, kako bi do 2030. bilo što manje novoinficiranih.

Bolesti povezane s finalnim stadijem jetrenog oštećenja (ciroza jetre i hepatocelularni karcinom) su u Hrvatskoj na desetom mjestu po smrtnosti, a kod muškaraca na sedmom mjestu.

U Hrvatskoj od hepatitisa C boluje oko 40000, a od hepatitisa B 20000 osoba.

Godišnje se otkrije oko 200 novooboljelih od hepatitisa C i 100 od hepatitisa B.

Uspješnost liječenja hepatitisa C zahvaljujući novoj neinterferonskoj terapiji iznosi više od 96%, ali se bolest još uvijek kasno dijagnosticira.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(8)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.