Ostalo

Napredak u liječenju osteoartritisa

Objavljeno 19.10.2017.

Sv. Katarina

Znanstvenici i liječnici Specijalne bolnice Sv. Katarina i Genos laboratorija javnosti su u srijedu predočili rezultate dvogodišnjeg istraživanja koje je upravo objavljeno u znanstvenom časopisu Genes.
Napredak u liječenju osteoartritisa
 

Tijekom liječenja oboljelih od osteoartritisa (OA) koristeći mezenhimalne matične stanice izdvojene iz masnog tkiva pacijenata (AdMSC), hrvatski znanstvenici su prikazali rezultate koji bacaju potpuno novo svjetlo u liječenju OA.

Naime, u radu se po prvi put prikazuju novi mehanizmi djelovanja AdMSC na oštećeno hrskavično tkivo velikih zglobova poput povećanja sinteze ključnih molekula (glikozaminoglikana) odgovornih za normalno funkcioniranje hijaline hrskavice.

Rezultati ukazuju na djelovanje mezenhimalnih matičnih stanica (AdMSCs) na stanice hrskavičnog tkiva putem nekoliko ključnih mehanizama, uključujući i otpuštanje tzv. trofičkih faktora koji sprječavaju staničnu smrt (apoptozu) kao i nastanak ožiljnog tkiva, stimuliraju stvaranje novih krvnih žila te imaju mitogeni (proliferacijski) što u konačnici dovodi do popravljanja oštećenog tkiva ili čak potpunog regenerativnog učinka.

Posebno značajno je što je utvrđeno da se nakon aplikacije AdMSC većini oboljelih od OA znatno smanjuje bol u mirovanju i kretanju te se povećava pokretljivost.

Istodobno, analizirajući iznimno osjetljive biljege upalnih procesa (IgG glikane) utvrđeno je da se proces upalnih događanja u zglobu stabilizira što je preduvjet za normalno fukncioniranje stanica hrskavičnog tkiva, posebice hondrocita.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(9)
4.7 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.