Tjelovježba

Svjetski dan trčanja

Objavljeno 05.11.2017.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Od 1999. godine se svake godine u nedjelju koja je najbliže 8. studenome obilježava Svjetski dan trčanja.
Svjetski dan trčanja
 

Trčanje je prirodni oblik kretanja cikličkog tipa i predstavlja značajno sredstvo pri zadovoljavanju osnovnih bioloških potreba čovjeka za kretanjem.

To je ujedno i jedna od najučinkovitijih, najekonomičnijih i najjednostavnijih tjelesnih aktivnosti koja je dostupna cijeloj populaciji.

Koristi trčanja su mnogostruke: prevencija pretilosti, bolesti srca, visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, smanjenje rizika od srčanog udara, povećanje kardiorespiratornog kapaciteta, poboljšanje cirkulacije i funkcije cijeloga organizma, promicanje zdravih stilova života i pomoć pri reduciranju loših i nezdravih navika kao što su pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola i druge ovisnosti.

Tijekom tjelesne aktivnosti se luči hormon sreće, pa se zbog povećane razine endorfina čovjek nakon trčanja osjeća dobro i opušteno.

Pozitivne tjelesne promjene koje se događaju uslijed redovitog trčanja utječu i na poboljšanje kvalitete sna, raspoloženja, koncentracije, smanjenje tjeskobe i stresa, te na zadovoljstvo pojedinca samim sobom i povećanje samopouzdanja.

Redovito trčanje od 30 minuta trebalo bi provoditi 3 do 5 puta tjedno u skladu s individualnim mogućnostima pojedinca, ako je moguće u prirodi na svježem zraku, kako bi se smanjio rizik razvoja bolesti i održalo ili unaprijedilo zdravlje.

Za veće zdravstvene koristi treba povećati vrijeme i frekvenciju trčanja.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

Vježbe istezanja

Vježbe istezanja mogu provoditi sve osobe bez obzira na životnu dob.

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.