Ostalo

Završen kongres Futur Z

Objavljeno 13.11.2017.

Futur-Z

U Opatiji je završen kongres "Zdravlje i zdravstvena zaštita 2015-2030 Futur Z".
Završen kongres Futur Z
 

Donošenje zakona o plaćama liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika po uzoru na Zakon o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, jedan je od zahtjeva iz Deklaracije hrvatskog liječništva za održivi javni zdravstveni sustav, koju je donijelo osam udruga predstavnika liječnika.

Novim zakonom bi bila definirana radna prava i obveze zdravstvenih djelatnika te vremensko-kadrovski normativi.

U Deklaraciji se ističe kako je posljednjih nekoliko godina na svim razinama zdravstvenog sustava došlo do pogoršanja položaja liječnika i liječničke struke u Hrvatskoj.

Hrvatski zdravstveni sustav je po ulasku u EU napustilo više od 500  liječnika, a još ih je više od 1200 prikupilo potrebnu dokumentaciju za odlazak.

Potpisnici deklaracije navode i potrebu suradnje primarne zdravstvene zaštite i bolnica, bez čega nema organiziranog i funkcionalnog zdravstvenog sustava.

Dodaje se kako je potrebno stvoriti sustav u kojem primarna zdravstvena zaštita s ciljem rasterećenja bolnica zbrinjava 80% zdravstvene problematike stanovništva.

U Deklaraciji se traži i provođenje mjera kojima bi se motiviralo liječnike na ostanak u Hrvatskoj, posebno u sredinama s niskim indeksom razvijenosti, ruralnim, planinskim i otočnim prostorima te dugoročno planiranje kadrova.

Također se navodi kako treba poticati pacijente da preuzmu odgovornosti za zdravlje uz jačanje zdravstvene prosvjećenosti i preventivnih akcija i programa u medicini i dentalnoj medicini.

Potpisnici Deklaracije su Hrvatsko društvo za poslovnu etiku i zdravstvenu ekonomiku Hrvatskog liječničkog zbora (HDPEZE), Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL), Hrvatsko društvo mladih liječnika Hrvatskog liječničkog zbora (HDML), Hrvatsko društvo obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora (HDOD), Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite (HUKPZZ), Hrvatsko društvo dentalne medicine te Povjerenstvo za primarnu zdravstvenu zaštitu Hrvatskog liječničkog zbora.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(5)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.

Besplatni newsletter

Svakodnevno biramo najzanimljivije za vas i šaljemo.