Ostalo

Troškovi raka vezanog uz rad

Objavljeno 16.11.2017.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

Europski sindikalni institut (ETUI) je u Bruxellesu na konferenciji "Rad i rak" predstavio rezultate studije o troškovima raka vezanog uz rad u Europskoj uniji.
Troškovi raka vezanog uz rad
 

Troškovi su ogromni: od 270 do 610 milijardi eura svake godine, što predstavlja od 1,8 do 4,1% bruto domaćeg proizvoda Europske unije.

U Hrvatskoj troškovi iznose 4 milijarde eura, odnosno 9,1% BDP-a.

Ti su iznosi toliko visoki jer u obzir uzimaju sve troškove: izravne troškove za zdravstvene sustave država članica (koji se odnose na liječenje), neizravne troškove za radnike i poslodavce (vezane za novčane gubitke zbog prestanka rada) i ljudske troškove za žrtve (utjecaj na kvalitetu života radnika i njihovih obitelji).

"S više od 100000 smrtnih slučajeva godišnje, profesionalni rak glavni je uzrok smrti u EU. Ova studija pokazuje kako su društveni troškovi raka vezanog uz rad ogromni. Radnici i njihove obitelji nose najveći teret tih troškova. Takva nepravedna situacija društveno je i ekonomski neprihvatljiva, a EU mora poduzeti akcije kako bi se zaustavili ti karcinomi koji se mogu spriječiti", komentirao je Tony Musu, ETUI-jev stručnjak za kemijske rizike.

Razlika između visokih i niskih procjena objašnjava se činjenicom da su troškovi izračunati na temelju različitih projekcija postotka svih slučajeva karcinoma koji se mogu pripisati radu.

Studiju "Troškovi profesionalnog raka u EU 28" su za ETUI provele konzultantske tvrtke Risk & Policy Analysts i FoBIG, specijalizirane za procjenu kemijskih rizika, a istraživali su izloženost radnika 25 kancerogenih tvari ili situacija na radu (npr. azbest, benzen, rad noću ili u smjenama, emisije dizelskih strojeva).

Od zloćudnih bolesti koje su u Hrvatskoj priznate kao profesionalne bolesti, prednjače zloćudni mezoteliomi i karcinomi pluća, kao posljedica izloženosti, ponajprije azbestu, te ionizirajućem zračenju.

To su ujedno i bolesti koje dovode do najvećih troškova.

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.