Prehrana

42% slučajeva raka je moguće spriječiti

Objavljeno 22.11.2017.

Medical News Today

Istraživanje stručnjaka okupljenih u American Cancer Society sugerira kako je 42% slučajeva raka i 45% smrti prouzročenih rakom povezano s čimbenicima rizika koje je moguće modificirati.
42% slučajeva raka je moguće spriječiti
 

Novi nalazi su dobiveni analizom više od 1,5 milijuna slučajeva raka, uz fokus na 26 tipova karcinoma i 17 čimbenika rizika.

Riječ je o čimbenicima poput nekih infekcija, konzumacije alkohola, pušenja (aktivnog i pasivnog), prevelike tjelesne mase, premalog udjela vlakana u prehrani, pretjerane konzumacije crvenog mesa, premalog unosa voća i povrća, pretjerane izloženosti ultraljubičastim zrakama, pomanjkanja tjelesne aktivnosti i nedostatka kalcija.

Najvažnijima su se pokazali pušenje (povezano s 19% svih slučajeva raka i gotovo 29% smrti prouzročenih rakom), prevelika tjelesna masa (7,8% slučajeva i 6,5% smrti), konzumacija alkohola (5,6% slučajeva i 4% smrti), ultraljubičasto zračenje (4,7% slučajeva i 1,5% smrti) te tjelesna neaktivnost (2,9% slučajeva i 2,2% smrti).

85,8% slučajeva raka pluća je povezano sa sprječivim uzrocima, kao i 70% slučajeva raka jetre, 55% slučajeva raka debelog crijeva i 29% slučajeva raka dojke.

Ultraljubičasto zračenje je uzrok 96% slučajeva melanoma, a prevelika tjelesna masa 60% slučajeva raka maternice.

50% slučajeva raka jednjaka je povezano s pušenjem, a pušenje je povezano i s 47% slučajeva raka mokraćnog mjehura.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.