Ostalo

Testiraj. Liječi. Spriječi.

Objavljeno 24.11.2017.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U 53 europske zemlje u tijeku je peti po redu Europski tjedan testiranja na HIV i virusne hepatitise koji se obilježava brojnim preventivnim aktivnostima.
Testiraj. Liječi. Spriječi.
 

U Hrvatskoj se aktivnosti obilježavanja tjedna testiranja provode u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku u organizaciji udruge Iskorak te u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, županijskim zavodima za javno zdravstvo ZJZ Osječko-baranjske, NZJZ Primorsko-goranske i NZJZ Splitsko-dalmatinske županije, te brojnim organizacijama civilnog društva i suradnicima.

Kao i prethodnih godina, slogan ovogodišnjeg Europskog tjedna testiranja je "Testiraj. Liječi. Spriječi."

Cilj ove akcije je:
-povećati broj osoba sa znanjem svog HIV statusa, što omogućava ranije liječenje koje je uspješnije te pomaže u sprječavanju širenja infekcija
- povećati znanje pojedinaca o prijenosu HIV-a i virusnih hepatitisa
-smanjiti stigmu i diskriminaciju oboljelih osoba
-educirati o zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja

Testiranje se provodi anonimno i besplatno, te obuhvaća testiranje na HIV, virusne hepatitise i sifilis.

Rezultati brzih testova očitavaju se unutar 1-20 minuta, ovisno o testu, nakon čega liječnici objašnjavaju rezultate testa, daju stručan savjet o prevenciji spolno prenosivih bolesti te odgovaraju na pitanja korisnika.

Aktivnosti Europskog tjedna testiranja namijenjene su svim građanima, ali prvenstveno osobama koje su pod povećanim rizikom od zaraze HIV-om i virusima hepatitisa B i C (muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, osobe koje koriste droge injektiranjem, osobe koje često mijenjaju spolne partnere, osobe koje naplaćuju seksualne usluge ili koriste takve usluge).

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u razdoblju od 1985. do 2016. godine zabilježeno su ukupno 1433 osobe kojima je dijagnosticirana HIV infekcija, od čega ih je 480 oboljelo od AIDS-a.

U istom su razdoblju od posljedica AIDS-a umrle 204 osobe.

U Hrvatskoj su HIV infekcijom najviše pogođeni muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima (MSM).

Taj put prijenosa je najčešći, i čini 60%u ukupnom broju svih HIV dijagnoza, te više od 80% novih slučajeva HIV infekcije na godišnjoj razini.

Procjenjuje se da u Hrvatskoj od kroničnog hepatitisa C boluje oko 40000, a od kroničnog hepatitisa B oko 25000 ljudi.

Posljednjih se godina bilježi dvjestotinjak prijava novootkrivenih slučajeva hepatitisa C i stotinjak prijava novootkrivenih slučajeva hepatitisa B godišnje.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(6)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

Test erektilne funkcije

Ispunite upitnik procjene erektilne funkcije. Test erektilne funkcije Kvaliteta spolnog života jedan je od najvažnijih segmenata kvalitete života muškarca.

IPSS UPITNIK

Ispunite upitnik procjene tegoba mokrenja. IPSS UPITNIK Poremećeno mokrenje često vezuje uz sebe i poremećaje kontinencije te seksualnih funkcija.