Majka i dijete

Proširen program novorođenačkog probira

Objavljeno 24.11.2017.

KBC Zagreb

U KBC Zagreb je u četvrtak predstavljen prošireni Nacionalni program novorođenačkog probira u koji je, uz dosadašnje testiranje na dvije bolesti, uvršteno još šest bolesti na koja će se testirati sva novorođena djeca u Hrvatskoj.
Proširen program novorođenačkog probira
 

Novorođenački probir je sustavno pretraživanje cjelokupne populacije novorođenčadi na one rijetke bolesti koje su dostupne liječenju, a koje se klinički prepoznaju prekasno.

U Hrvatskoj godišnje se rađa oko 500 djece s nasljednim metaboličkim bolestima, od kojih danas većina ostaje neprepoznata ili se otkrije prekasno.

Velik broj nasljednih metaboličkih bolesti ima progresivan i brz tijek, pa ako se ne prepoznaju odmah po rođenju dok još nema simptoma, dovode do smrti ili teških posljedica.
Nasuprot tome, rano prepoznavanje ovih bolesti i dostupne terapijske mjere omogućuju normalan rast i razvoj djeteta.

U prvim danima života u rodilištu se novorođenčetu uzorkuje nekoliko kapi krvi iz pete na standardizirani filter papir te poštom pošalje u laboratorij za novorođenački probir.

Broj uzoraka koje bi jedan takav laboratorij godišnje trebao obraditi jest oko 40000, što odgovara broju živorođene djece u RH.

U slučaju pozitivnog rezultata na neku bolest, obavijest se smjesta šalje rodilištu koje zatim obavještava roditelje da se odmah s djetetom jave u nadležnu specijalističku ustanovu.
Nakon potvrde dijagnoze uvodi se prikladna terapija odnosno promjena prehrane, a dijete se redovito dalje prati, pri čemu se očekuje uredan psihomotorni razvoj i na vrijeme sprječavaju sve moguće posljedice.

Do danas se u RH provodio probir na samo dvije bolesti (fenilketonuriju od 1978. i konatalnu hipotireozu od 1985.), dok ostale države EU provode probir na znatno veći broj bolesti.
Također, za navedeni probir korištene su zastarjele i nedovoljno osjetljive i specifične metode.

Nabavkom dvaju tandemskih spektrometara masa na KBC Zagreb te suradnjom i edukacijom laboratorijskog i kliničkog osoblja, kao i organizacijom informatičke podrške, stvoreni su uvjeti za implementaciju tzv. proširenog probira kojim će se sva novorođenčad u RH od sad testirati na dodatnih 6 bolesti.

Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave. Članak odražava medicinske stavove važeće u trenutku objave.
HQ/MED/17/0046

Sve vijesti vezane uz ovu temu pronađite ovdje
(3)
5.0 od 5

Priručnik bolesti

Odaberite grupu bolesti ili pretražite po ključnoj riječi
Priručnik bolesti sastavljen je kako biste se brzo informirali o bolesti koja vas zanima. Određene bolesti posebno su obrađene u okviru skupine na Mapi tijela kojoj pripadaju te ih svakako potražite.

vezani članci

KALENDAR ovulacije

Izračunaj plodne dane
Datum početka posljednjeg ciklusa:
Trajanje menstruacijskog ciklusa:

BMI za djecu

Izračunajte BMI za djevojčicu ili dječaka. BMI za djecu Djevojčice i dječaci imaju različite vrijednosti BMI-a tijekom odrastanja. Važno je koristi kalkulator primjeren za dob.